logo_MON
Кыргыз Республикасынын билим берүү жана илим министрлиги
courseImage
courseBg

Курстун башталышы:
04.11.2024

Узактыгы:
2 ай

Курстын акысы:
1770 сом

Окуу формасы:
Күндүз

Жатакана:
Жок

Телефон:
0 (557) 207 793

Ашпозчу

Ашпозчунун ишинин негизги максаты – тамак даярдоо, тамак даярдоо технологиясына ылайык рецепт боюнча, жакшы даамы жана кооз көрүнүшү болушу керек.

Тамак-аш гигиенасынын талаптары аткарылышы боюнча билим алышат. Идиштерге сырьёнун пропорцияларын контролдойт.   Сырьену сатып алуунун буткул процессин уюштурууну башкарууну, сапатты көзөмөлдөөнү, күнүмдүк калория керектөө, менюну даярдоо жана прейскуранттарды берүүнү окушат. Технологиялык карталар менен фирмалык рецепттерди түзгондү үйрөнүшөт. 

Бул курста балдардын тамактануулары боюнча өзгөчөлүктөрдү окуп үйрөнүшөт.

Мектеп ашканасынын кызматкеринин жумуш  ордун уюштурууну, азык-түлуктордү кабыл алуу, сактоо жана калдыктарды жок кылуу эрежелери менен таанышышат.

Аш тизмени түзүү жана калькуляция түзүүнү, тамактарды даярдоо технологияларын үйрөнүшөт.

Ашпозчу кесибине талаптар

  • Өтүнмө ээси буюмдун шайкештигин түшүнүшү керек, алардын сактоо мөөнөтү жана кулинардык кайра иштетүү натыйжалары.
  • Ашпозчу колдонулган чийки заттардын маркировкасын багыттоого милдеттүү, соода жөндөмү бар.
  • Туура тамактануунун негиздерин жана диеталык тамактарды кантип даярдоону билиңиз.
  • Квалификациялуу адис продукциянын сапатын жытына карап аныктай билиши керек.

Бул курста жогорудагы талаптарга жооп берген ашпозчу даярдалат. Курту аяктагандан кийин 3-разраяддагы ашпозчу деген квалификация ыйгарылып, сертификат берилет.

Курстун программасы

Курстун программасы

№ 11/11

Модулдун аталышы

 

Саттардын саны

1 модуль

Балдардын тамактануу негиздери.

 

   20

2 модуль


Мектеп ашканасынын кызматкеринин жумуш ордун жана 
эмгегин коргоону уюштуруу

   24

З модуль

Товар изилдөө, тамак-ашты кабыл алуу жана сактоо эрежелери,
тамак-аш калдыктарын утилизациялоо

   18

4 модуль

Менюну долбоорлоонун жана наркын эсептөөнүн принциптери

 

18

5 модуль

Тамак даярдоо технологиясы


 

42

 

Жалпы:

 

122 ч.

 

Өндүрүштүк практика

 

198 ч.

 

Баары:

 

320 ч.

 

Жумалык жүктөм:

 

40

 

Өндүрүштүк окутуунун тематикалык планы:

 №

Темалардын аталышы

 

Количество часов

1.

Технологиялык жабдууларды, өндүрүштүк жабдууларды,
идиштерди колдонуу эрежелери жана аларга кам
көрүү эрежелери

4

2.

Чийки заттардын саатын эсептөө, идиштерди
эсептөө (жумалык меню түзүү тартиби).

4

З.

Технологиялык карталар боюнча биринчи жана
экинчи тамактарды, салаттарды жана компотторду
даярдоонун технологиясы.

6

4.

Продукцияны ар кандай жолдор менен жылуулук
менен иштетүү процессин иштеп чыгуу.

4

5.

Жарым фабрикаттарды жана даяр тамактарды
даярдоонун сапатын баалоо.


4

6.

Майрамдарга тамактарды порциялоо менен даярдоо.

4

7.

Муздаткычтарда сакталган тамак-аш азыктарынын 
товардык жакындыгын эске алуу.

4

8.

Өндүрүш процессинин схемаларын иштеп чыгуу

4

9.

Коомдук тамактануу бөлүмүндө коопсуздук чаралары

4

10.

Күнүмдүк үлгү алуу

4

11.

SanPin талаптарына ылайык жайларды күнүмдүк
жана күнүмдүк тазалоо жана идиштерди жуу
боюнча көндүмдөрдү үйрөтүү.


4

 

Жалпы:

46

 

Секторду өнүктүрүү программасы, Инклюзивдик өсүү үчүн көндүмдөр долбоору
алкагында КР ББжИМ тарабынан иштелип чыгарылган

© Бардык укуктар корголгон КР ББИМ